600,000 kräver att Ban Ki-moon agerar för Burmas politiska fångar

26 05 2009

Pressmeddelande från Svenska Burmakommittén, 2009-05-26

Mer än 600.000 personer i över 150 länder världen över kräver att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon agerar för att Aung San Suu Kyi och alla politiska fångar ska släppas. Under de tio veckor namninsamlingen ägt rum har en person skrivit under uppropet var tionde sekund.

Banner– Det sänder en kraftig signal till världens regeringar att passivitet inför generalernas övergrepp inte accepteras. Detta vid ett tillfälle då löjeväckande anklagelser mot nobelfredspristagaren Aung San Suu Kyi gör att hon riskerar ett långt straff i ett av världens värsta fängelser, säger Karin Strandås, ordförande för Svenska Burmakommittén.

– Vi välkomnar att FN:s generalsekreterare nu överväger att åka till Burma och målet för en sådan resa måste vara att alla politiska fångar släpps. Men FN är inte starkare än sina medlemsländer och vi måste få se ett betydligt starkare engagemang ifrån den svenska regeringen och EU, inte minst i förhållande till Kina, Indien och Thailand som har nära relationer till den burmesiska juntan, säger Karin Strandås.


Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: