Nyi Nyi Aung dömd till 3 år

10 02 2010

Pressmeddelande, 2010-02-10

I dag dömdes den amerikanska medborgaren Kyaw Zaw Lwin, också känd som Nyi Nyi Aung, till 3 års fängelse i Burma. Han döms för innehav av ett falskt ID samt för att inte ha deklarerat utländsk valuta. Men det verkliga skälet till domen är hans livslånga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter i Burma.

– Nyi Nyi Aung är en nära vän till mig och en inspirerande icke-våldsaktivist som osjälviskt kämpat för en bättre framtid för Burmas folk. Hans dom innebär en stor förlust för demokratirörelsen, säger en styrelseledamot i Svenska Burmakommittén.

I juli överlämnade Nyi Nyi Aung ett upprop till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i New York. 680 000 människor krävde att FN agerar för att de politiska fångarna i Burma ska friges. Nyi Nyi gjorde det i egenskap av anhörig till politiska fångar i Burma, eftersom bl.a. hans cancersjuka mamma är dömd för sitt deltagande i demonstrationerna 2007. Nu är han själv en av dem.

– Vi vill uppmana Carl Bildt att ta upp Nyi Nyi Aungs fall med sin amerikanska kollega Hillary Clinton. Den amerikanska regeringen har hittills varit väldigt tyst och det finns en stark oro för att man inte prioriterar Nyi Nyi Aungs fall, säger Karin Strandås, ordförande för Svenska Burmakommittén.

Läs mer om Nyi Nyi Aungs fall nedan och på www.freedom-now.org


Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: